lauantai 11. lokakuuta 2008

Minne on koirankasvatus karkaamassa....


Mihin ihmeeseen on koirankasvatus karkaamassa? Jos meillä on käytössä luonnetestit, MH ja muita koiran ominaisuuksia mittaavia testejä niin miksi sitten jotkut kasvattajat käyttävät jalostukseen koiria joilla on selviä puutteita luonteessa? Miksi käyttää jalostukseen rottweileria joka saa luonnetestissä toimintakyvystä -1? -1:sen toimintakyky ei todellakaan ole mitenkään tyypillinen rottweilerin luonnetestituloksessa. Tai miksi käytetään koiraa jolla terävyys on vaikka -1 jäljelle jäävin hyökkäyshaluin? Näitä kun yhdistyy vielä muihin negatiivisena pidettäviin ominaisuuksiin kuten erittäin suuri dominanssi tms. niin pakko on vähän ihmetellä että mikä on kasvatuksen päämäärä. Ei todennäköisesti ainakaan mukava ja tasapainoinen kotikoira. Osa kasvattajista varmasti ajaa takaa ulkomuotoasioita ja osa käyttökoiraominaisuuksia, mutta toivoisin siihenkin jotain malttia. Tilastollisesti suurin osa kuitenkin kaikkien rotujen kasvateista päätyy ihan tavalliseen perheeseen perhekoiraksi, jolla sitten kenties harrastetaan jotakin. Miksi jalostaa koiria joiden kanssa on vaikea pärjätä arkielämässä? Lisäksi suuri osa koirista menee perheisiin, joissa on tai tulee lapsia ja sielläkin on pärjättävä sen koiran kanssa.

Viiden koiran perheessä kiitän luojaani siitä että on osattu valita koiramme sellaisista yhdistelmistä että mitään agressio, puru tai muita ongelmia ei ole ollut.

Nostan hattua kasvattajille, jotka ovat osanneet valita kultaisen keskitien ja ovat muistaneet rodunomaisuuden ja koirien elämisen tavallisessa perheessä tavallisen arjen keskellä. Ja vielä enemmän nostan hattua niille kasvattajille jotka ovat nykytrendeistä huolimatta pitäneet oman päänsä ja linjansa ja jaksaneet kasvattaa vuosikymmenestä toiseen hyviä ja arkeen sopivia koiria! :)

Ei kommentteja: