perjantai 20. kesäkuuta 2008

Ruttu sairastaa...


Kuuntelin myöhään eilen illalla Rutun hengitystä ja sieltä kuului selvää rohinaa ja koira on edelleen hieman vetämätön briardiksi, tehtiin päätös lähteä heti aamulla eläinlääkäriin. Päätöstä vahvisti vielä illan mittaan se että Sohvi tuli olleeksi taas yhteenotossa naapurin kollin kanssa. Sohvi tuli kotiin pistohaava kuonossa ja veristä limaa köhien eikä pystynyt syömään vaan vetäytyi. Ei kylläkään antanut katsoa suuhun, heti tuli kynttä.

Aamulla soitettiin kaikki mahdolliset ja mahdottomat eläinlääkärit läpi ja kaikki juhannuksen kunniaksi kiinni tai lomalla. Tietysti! Vihdoin viimein soitettiin Eläinklinikka Herttaan ja saatiin aika 12.30. Sinne siis suunnattiin kiukkuinen Sohvi kuljetuskopassa ja Ruttu pakettiauton takatilassa.

Aikamoinen tungos oli aluksi ja vain yksi eläinlääkäri paikalla. Oli 2 kyynpuremaa muuta kaaosta mutta onneksi toinen eläinlääkäri saatiin paikalle aika äkkiä ja päästiin viimein tutkittavaksi. Ensin tutkittiin Sohvi. Sohvilla oli pari pistohaavaa ja nielussa aika voimakas ärsytys, ilmeisesti siitä kun oli haava suussa ja oli köhinyt sitä veristä limaa pitkin iltaa ja aamua. Sohvi sai pistoksena pitkävaikutteisen antibiootin ja kipulääkkeen joka vaikuttaa muutaman päivän.

Rutulta löytyi heti kättelyssä runsas ärsytys koko henkitorven alueelta ja rahiseva uloshengitys. Ja vielä kaupan päälle pinkeä vatsa ja sitten kova ja suuri perna. Myös kitarisat olivat punaiset ja turvonneet. Mitään vierasesineitä sieltä ei löytynyt. Myös verikokeet otettiin ja sitten kun rauhoitettiin ja aloitettiin röngenkuvat niin siellä paljastui aika suuri yllätys. Vatsa oli niin täynnä kaasua ettei vatsan kohdalta paljon muuta edes näkynyt. Röntgenkuvassa se näytti lähinnä kuun pimennykseltä. Iso musta ympyrä jonka ympärillä näkyi valo.... Myös keuhkoputkissa oli selkeää tulehdusreaktiota.

Koira tippaan ja syvempi rauhoitus ja letku mahaan ja kaasut ulos. Sai tippaan myös kipulääkkeen, nesteenpoiston ja heti antibiootin.

Uusissa kuvissa näkyi sitten pernakin varsin suurena ja taipuneena. Pienen odottelun jälkeen vieläkin uudemmissa kuvissa perna oli jo huomattavasti pienentynyt eikä enää kääntyneenä. Ultra vielä vahvisti asian eikä sisäisiä verenvuotoja ollut näkyvissä. Vatsakin pehmeni huomattavasti.

Käytännössä varattiin röntgenpöytää monta tuntia ja kuvia otettiin suuri määrä ja kaveri rötkötti pöydällä ketarat oikosenaan tippaletku tassussa.

Kuinka monta kertaa käy sellainen tuuri että kun koira on saamassa vatsalaukunkiertymän niin se makaa jo valmiiksi eläinlääkärin röntgenpöydällä vaikka tulosyy oli ihan muuta??? Allekirjoittanut ainakin meinasi saada paskahalvauksen. Kyllä siinä oli itku aika lähellä.

Illalla vihdoin kuuden jälkeen päästiin lähtemään kotimatkalle evästyksellä että jos vatsa turpoaa vielä niin äkkiä päivystykseen. Mukaan kotiin kahdet antibiootit, yhdet niskanahkaan pistettävät ja yhdet suun kautta. Ruokintana joko helposti sulava kotiruoka (riisi/sei/kana/raejuusto) tai Hill´s i/d mitä meillä jo muutenkin on kotona pieninä annoksina usein. Myös kipulääkettä löytyy kotoa, joten sitä ei tarvinnut mukaan.

Tässä kohtaa täytyy kyllä antaa suuret kiitokset Eläinklinikka Hertan eläinlääkärille. Hoito oli tosi hyvää ja ammattitaitoista ja kaikki selitettiin todella huolella ja ohjeet kotiin olivat tosi selkeät. Tosi harvoin kohtaa eläinlääkärin joka rauhallisesti jaksaa selittää mitä/miksi ja miten moneen kertaan niin että maallikkokin helposti ymmärtää.

Jari lähti yöksi töihin ja täällä päivystän koiran kanssa ja yritän pysyä hereillä. Toistaiseksi vatsa on pysynyt pehmeänä, vaikka muuten on ollut vähän tukala olla ja rohinoita vähän kuuluu. Nyt alkoi sitten nesteenpoistolääkekin toimia ja pissalla on hypätty vähän väliä. Ruttu on nyt aika rauhakseen mutta ei vieläkään voi/halua käydä kyljelleen vaan makaa mahallaan pää tassujen välissä niinkuin on tehnyt jo muutaman päivän. Kyljellään rohina voimistuu ja jos vatsalaukun turvotusta ja muuta on ollut jo ennestään niin on varmasti ollut mahdoton olla kyljellään. Toivottavasti pian Rutun olo kohenee niin että pääsee ottamaan kunnon yöunet kyljellään. Antaisin aika paljon kun kuulisin briardin kuorsaavan tyytyväisenä.

Jos yö menee hyvin niin huomenna aamulla soitto eläinlääkärille jatkosta. Varmaan mennään kontrolliröntgeniin ainakin jossain vaiheessa.

Nyt otan pienet nokkaunet koska tilanne näyttää niin rauhalliselta. Sohvikin pystyy jo syömään vähän pehmeää ruokaa ja Ruttu joi hieman piimää.

Ei kommentteja: