keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Takapakkia ja uusia tutkimuksia....

Käytiin tänään Mevetissä röntgenissä, eikä luvannut kovin hyvää. Rintaontelon alue jossa ylimääräistä ilmaa on, oli hitusen suurentunut. Tosin, merkitystä on myös sillä onko röntgenkuva otettu sisään- vai uloshengitettäessä. Mutta myös sydän oli eilistä ylempänä, joten voi aika turvallisesti olettaa tilanteen hiukan huonontuneen. Pitkän neuvottelun jälkeen eläinlääkärin kanssa päädyttiin soittamaan Yliopistolliseen eläinsairaalaan ja menemään viipalekuvaukseen siellä huomenna aamulla. Vaihtoehdot olisivat olleet keuhkon täppäys vielä kerran ja sen jälkeen odottelu (päivystyslähete viikonlopuksi valmiina hätätapauksen varalta) ja uusi röntgenkuva ensi viikolla. Ennuste ei kuitenkaan ollut kovin hyvä ja koiran vointi olisi voinut pahentua viikonlopun aikana ratkaisevasti varsinkaan kun ei syö ja rintaontelossa on ilmaa ja keuhko on painunut eikä toimi kunnolla. Jos olisi mennyt viikonlopun aikana pahemmaksi ja oltaisiin kuitenkin päädytty YES: iin niin parempi tehdä se heti kun koiran kunto kestää paremmin. Mitä heikommaksi keuhko menee ja yleiskunto laskee, sen vaikeampaa on rauhoitus ja anestesia.

Viipalekuvauksen jälkeen selviää onko siellä puhjennut keuhkorakkula, joka vaatii joka tapauksessa leikkaushoidon vai selvitäänkö esim "ruttupussilla" (ruttupussi on letku joka on ommeltu rintaonteloon ja sen perässä pussi johon ylimääräinen ilma kerääntyy antaen keuhkon parantua. Pussia tyhjennetään muutaman tunnin välein, riippuen siitä mikä sinne kertyvän ilman määrä on)

Voi olla että Ruttu joutuu joka tapauksessa jäämään sairaalahoitoon, YES ei kai anna kotihoitoon "ruttupussin" kanssa. Siinä on kuuleman mukaan kaksi venttiiliä ja niiden kanssa pitää olla tarkkana kun niitä avaa ja sulkee.

Ei kommentteja: